Vad får man spola ner?

De allra flesta i Sverige är medvetna om vad som är okej att spola ner i toaletten. Trots att vi är så välinformerade så spolar vi ner skräp i toaletten – varje år. Varför?

 

Det vanligaste skräpet som spolas ner är hushållspapper, snus, tops, mensskydd och våtservetter.  Även miljöfarliga kemiska ämnen förekommer som exv. målarfärg. ”Fulspolningen” leder till att det måste läggas mycket tid och resurser på att hantera allt skräp som kommer till våra reningsverk. Det är också kostsamt att fixa de stopp i ledningsnät och pumpar som ”fulspolningen” orsakar. Dessutom kan ”fulspolningen” leda till mer föroreningar i våra vatten. Det är endast kiss, bajs och toalettpapper som är okej att spola ner i toaletten. Ett tips är att ha en papperskorg lättillgänglig i badrummet som gör att det blir enklare att slänga det som inte hör hemma i toalettstolen.

 

Många är vi som diskar vår stekpanna utan att först torka av den från matfett. Avloppet mår inte bra av att få matfett i rör och pumpar. När matfettet stelnar kan det fastna och leda till avloppsstopp. Torka ut stekpannor och grytor med hushållspapper innan du diskar. Vid större mängd fett häll det i en behållare och lämna på din återvinningsstation.  

 

Tänk på att inte skölja av penslar efter att du målat hemma. Torka av penslarna efter att du använt dem, lägg dem i en plastpåse och lämna dem till återvinningscentralen. Detta gäller även när du använt dig av vattenbaserad färg då man inte kan rena vatten från färg och kemikalier.

 

Det är skillnad på att tvätta bilen i en fordonstvätt jämfört med att ”fultvätta” bilen hemma på gatan. Vår närmiljö tar stryk när oljerester och tungmetaller rinner rakt ut i naturen i samband med ”fultvättningen”. Moderna fordonstvättar har godkänd reningsutrustning där föroreningarna skiljs bort redan innan vattnet anländer till reningsverken. Undvik att ”fulspola” och ”fultvätta” – så mår både vi, reningsverken och miljön bättre!