Kokningsrekommendation

För att säkerställa att kvaliteten upprätthålls sker regelbunden provtagning på vattnet från utvalda punkter på ledningsnätet. Proverna skickas sedan iväg för analys. Om ett analyssvar visar på att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, utfärdar vi en kokningsrekommendation. Kokning av dricksvattnet dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

 

Information till dig som fastighetsägare
 

Det är sällan som vi behöver utfärda en rekommendation om att koka vattnet. När det händer försöker vi skyndsamt nå ut med information till berörda fastighetsägare. Det gör vi genom SMS, vår hemsida, genom berörd kommuns Facebooksida samt informera lokal media och Sveriges Radio P4.

 

Här kan du registrera dig för att få SMS avisering driftinformation SBVT

 

Så kokar du ditt dricksvatten
 

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
     
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
     
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

 

Läs mer om kokningsrekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida.
Där finns också informationen på olika språk.