VA-verksamheten har under senare år haft ökande problem orsakade av fett i avloppsledningarna. Fett orsakar stopp i ledningar, vilket kan leda till källaröversvämningar, samt driftstörningar i avloppspumpstationer och reningsverk.
I de allmänna bestämmelserna för användande av kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggning – ABVA - framgår det bl.a. att det inte är tillåtet att tillföra avloppet fett i större mängd.
Detta innebär att de fastigheter där det bedrivs vissa verksamheter måste ha fettavskiljare. Exempel på verksamheter som normalt måste ha fettavskiljare är: bageri, café/konditori, catering, charkuteri, livsmedelsbutik med manuell chark, gatukök, mottagningskök, pizzeria, restaurang, slakteri, storkök, salladsbar m.fl.
Om befintliga fettavskiljare inte töms regelbundet fungerar inte avskiljningen, utan fett rinner ut i avloppsledningarna. Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättsinnehavare skall sortera ut fett från fettavskiljare som en avfallsfraktion. Kontakta din kommun för mer information om var du vänder dig för tömningsavtal och tömningsintervall för din fettavskiljare.
Ytterligare information ges i bifogad folder ”Förbud mot fett i avloppet”. Om ni anser att aktuell verksamhet inte omfattas av krav på fettavskiljare, ber vi er snarast kontakta oss.